Podpora samostatného bydlení poskytovaná lidem s mentálním postižením v České republice - Novotná, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Podpora samostatného bydlení je terénní službou sociální péče. Podpora samostatného bydlení je poskytována lidem se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním, včetně duševního onemocnění. Diplomová práce je zaměřena na poskytování této služby lidem s mentálním postižením. V teoretické části diplomové práce jsou shrnuta nejdůležitější témata týkající se lidí s mentálním postižením. Dále teoretická část popisuje sociální službu Podpora samostatného bydlení a další doplňkové a navazující nástroje začleňování. Cílem práce bylo analyzovat aktuální stav poskytování služby Podpora samostatného bydlení lidem s mentálním postižením v České republice z pohledu podmínek poskytovatelů pro poskytování služby, způsobů poskytování služby a struktury uživatelů služby. Výzkum byl proveden kvantitativně. Byly použity metody analýza současné situace, zejména prostřednictvím registru poskytovatelů sociálních služeb, a metoda dotazování (technika dotazníku).
Support of independent housing provided to mentally handicapped people in the Czech Republic
Keywords: integrace; lidé s mentálním postižením; podpora samostatného bydlení; sociální služby; integration; mentally handicapped people; support of independent housing; social services