Sociální poměry horních dělníků Hlavního horního závodu na stříbro a olovo sv. Karla Boromejského (1880-1890) - Čiháková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce bude zaměřena na zpracování vybraných údajů z tzv. knih osazenstva, do kterých se zapisovali noví zaměstnanci tzv. Hlavního horního závodu na stříbro a olovo sv. Karla Boromejského v Příbrami. Za účelem přehledného zpracování údajů bude vytvořena databáze v programu Microsoft Excel. Klíčové pro výzkum bude pro studentku období mezi lety 1880-1890. K výzkumu využije zejména kvantitativní metody a metodu sondy. Hlavní důraz bude klást na zjištění doby pracovního poměru, věkové skladbě zaměstnanců a jejich rodinného stavu.
Social conditions of workers from the main mining enterprise for silver and lead of St. Karel Boromejský (1880-1890)
Keywords: sociální poměry; knihy osazenstva; horní pracovníci; 19. století; social conditions; mining personell records; mining workers; 19. century