Jazyková analýza barokního textu - Kameník, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá analýzou čtveřice barokních spisů z první čtvrtiny 18. století se zvláštním zaměřením na slovesa, jejich tvary, významy a užití. Analyzovanými spisy jsou Sláva kostela Vyšehradského z pera Jana Floriána Hammerschmida, kázání Čtrnácte pomocníků od pátera Colmanna Hendla, kázání Kníže Pokoje připravené farářem Františkem Janem Svobodou a symbolický výklad historie města Plzně Koráb Noëmový sepsaný Adamem Kratochvilem. Práce je rozdělena na část teoretickou, v níž je podán výklad dobové normy na základě několika gramatických spisů, a na část praktickou. Slovesa zmíněných barokních spisů jsou analyzována po stránce fonetické, morfologické, lexikální i syntaktické a získané výsledky jsou porovnávány s dobovými teoretickými principy obsaženými v mluvnicích. Cílem práce je obecné zhodnocení dokládající užívání slovesných tvarů v dané době.
A Linguistic Analysis of a Baroque Text
Keywords: baroko; analýza textu; lingvistická analýza; slovesa; slovesné tvary; slovesná syntax; baroque period; text analysis; linguistic analysis; verbs; verb forms; syntax of verbs