Konrád Fischer. Život a dílo borovanského probošta - Hunčovský, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Disertační práce je věnována osobě a dílu borovanského probošta Konráda Fischera (1631-1701). Na základě studia dochovaných pramenů v českých i zahraničních archivech je v první části nejprve rekonstruován Fischerův život, který se odehrával během bouřlivých let třicetileté války a v časech poválečného vývoje. Pozornost je zaměřena na Fischerovo mládí, vzdělání, vstup do řádu řeholních kanovníků sv. Augustina v Klosterneuburgu a působení v borovanském klášteře, kde byl v roce 1677 zvolen proboštem. Druhá část práce je věnována kodikologickému rozboru a obsahové analýze Fischerova díla o historii borovanského kláštera, které sepsal na konci života a jehož originál je v současnosti deponován v třeboňském oddělení Státního oblastního archivu v Třeboni. Poslední část práce zahrnuje kritickou edici tohoto díla, doplněnou o jmenné a zeměpisné a místní rejstříky.
Conrad Fischer. Life and Work of the Borovan Provost
Keywords: Konrád Fischer; Borovany; biografie; kláštery; probošti; církevní řády; Conrad Fischer; Borovany; biography; monasteries; provosts; religious orders