Maastrichtská konvergenční kritéria, jejich význam a uplatňování - základní přehled - Zelinková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Zpracovaná bakalářská práce je věnována tématu maastrichtských kritérií (dále MK), která jsou velmi důležitá pro každý členský stát Evropské unie (dále jen EU) k přijetí společné měnové jednotky euro. Cílem bakalářské práce je základní popis maastrichtských kritérií a jejich následná aplikace do praxe. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř samostatných kapitol. První kapitola popisuje celkový vývoj Evropské unie a s ním související důležité okamžiky v oblasti přijetí společné měnové jednotky. Tato kapitola je důležitá pro pochopení terminologie a základních principů MK. Další tři kapitoly se již plně věnují tématu maastrichtských kritérií. Kapitoly popisují jednotlivá MK, jejich účinnost i možné sankce a následné dopady při jejich neplnění.
Maastricht criteria, their importance and application - an overview
Keywords: Maastrichtská smlouva - Maastrichtská kritéria - Evropská společenství - Evropská unie - Mezinárodní smlouvy - Eurozóna - Euro; Maastricht Treaty - Maastricht criteria - European Community - European Union - International agreements - Eurozone - Euro