Zhodnocení finanční náročnosti motivačního programu ve vybraném podniku - Vlasáková, Václava (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo zhodnotit finanční náročnost stávajícího motivačního programu ve vybraném malém podniku, provést jeho analýzu, komparaci a popis vývoje ve firmě poskytovaných benefitů z hlediska nákladovosti v průběhu času. Dále najít a identifikovat souvislosti a vazby mezi zaměstnaneckými benefity a firemními ekonomickými 1a popsat jejich případné vzájemné působení. Bylo zjištěno, že stávající motivační program je pro firmu finančně náročný vzhledem ke zhoršujícím se hospodářským výsledkům v posledních letech a bude-li tento trend hospodaření pokračovat, bylo doporučeno poskytování benefitů omezit i přes jejich nesporný stabilizační efekt. Podařilo se prokázat, že firma se orientuje na benefity daňově a pojistně zvýhodněné, což může sice na jedné straně přinést úsporu mzdových nákladů, na druhé straně však růst dodatečných nákladů vyplývajících z nepřehledného daňového systému. Ukázalo se, že benefity, stejně jako mzdy, se pomalu přizpůsobují ekonomické realitě, a také to, že se jejich struktura měnila v závislosti na výsledcích hospodaření společnosti od benefitů orientovaných na spotřebu v letech hospodářsky úspěšných, k odpovědnějším benefitům dlouhodobého charakteru v letech hospodářského poklesu.
Evaluation of the financial demands of motivation program in a chosen company
Keywords: motiv; pracovní motivace; efektivní systémy odměňování; osobní náklady; stimulace pracovního výkonu; motivační program; zaměstnanecké výhody; zaměstnanecké benefity; efektivita benefitů; úspory mzdových nákladů; nestandardní benefity v malých firmách; a motive; a motivation theory; stimulation motivational program; solidarity and loyalty of employees; benefits of employees; personal costs; stabilization and motivation of employees; costs of fluctuation; orientation of benefits to tax and insurance optimization