Komparace systému pěstounské péče v České republice se systémy ve vybraných evropských zemích - Alinová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá systémem pěstounské péče v České republice, Norsku, Rakousku, Slovensku a Velké Británie a je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola popisuje náhradní rodinnou péči v České republice. Zabývá se také významem rodiny pro dítě a jednotlivým formám pěstounské péče. Ve druhé kapitole se pozornost zaměřuje na fungování systému pěstounské péče a pěstounské péče na přechodnou dobu. Třetí kapitola představuje pěstounskou péči v jednotlivých vybraných zemích a v poslední kapitole se analyzují všechny uvedené systémy pěstounské péče v České republice, Norsku, Rakousku, Slovensku a Velké Británie. Cílem je komparace a vyhodnocení těchto systémů a navržení opatření, které by zefektivnily systém pěstounské péče v České republice.
The Comparison of the Foster Care in the Czech Republic with Selected European Countries
Keywords: náhradní rodinná péče; profesionální pěstounská péče; rodina; péče o ohrožené děti; alternative family care; professional foster care; family; care for children at risk