Pilotní studie k problematice výskytu Euglenophyta v České republice - Juráň, Josef (Jihočeská univerzita, 2013)
Na základě literární rešerše dostupných pramenů a vlastního floristického průzkumu téměř 150 lokalit byl sestaven zrevidovaný seznam krásnooček České republiky a připraven návrh na červený seznam krásnooček. Z našeho státu je uváděno 286 taxonů krásnooček, z nichž 5 taxonů bylo pro ČR nově nalezeno - Lepocinclis caudata, Monomorphina reeuwykiana, Phacus arnoldii, Trachelomonas bituricensis var. lotharingia, Trachelomonas volvocina var. punctata. Do navrhovaného červeného seznamu bylo zařazeno 9 taxonů, které jsou ohroženy malým počtem recentních lokalit nebo jsou jimi osidlované biotopy ohrožovány činností člověka.
Pilot study on the issue of Euglenophyta in the Czech Republic
Keywords: algologie; krásnoočka; rostlinní bičíkovci; Česká republika; floristika; algology; Euglenozoa; Algae; Czech republic; floristic study