Pojem animácia - porovnávanie súčasných pojatí animácie v České republike, na Slovensku a v zahraničí - Dudová, Anna (Jihočeská univerzita, 2009)
Animácia ako pojem sa posledné roky často objavuje v našom voľnočasovom pedagogickom prostredí. Animácia je len charakterizovaná ako nedirektívna metóda, ale v žiadnej českej či slovenskej publikácií nenájdeme komplexne utriedení jej zrod vývoj a uplatnenie. Animácia je v Českej republike a na Slovensku je chápaná jednoliato, bez vymedzenia a vychádzania s niektorého z aktuálnych smerov animácie. Prevzatie animácie teda prináša nejasnosti v jej definovaní a jej používaniu v praxi. Cieľom práce je ujasnenie pojmu animácie vo voľnom čase. Bakalárska práca sa zaoberá interpretáciou pojmu animácia. Animáciu ako pojem sprístupňuje z pohľadu etymologického, historického a geografického. Vyznám a použitie tohto pojmu v rámci pedagogiky sa chápe v rôznych krajinách rôzne. Ide teda o akési objasnenie animácie zameranej na zapojenie jedinca do spoločenského a kultúrneho života, a kultúrneho života i animáciu zameranú na zvnútornenie hodnôt a voľnočasovú animáciu v komerčnej oblasti.
"Animation" as a Term - Comparison of contemporary understanding of animation in the Czech Republic, Slovakia and abroad
Keywords: animácia; animátor; sociálna; sociálno-kultúrna; kultúrna; voľno-časovo animácia; animation; animators; socio-cultural animation; cultural animation; leisure-time animation