Výživa a krmení sportovních koní - Janoušek Honesová, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
V bakalářské práci byla zpracována literární rešerše zaměřená na anatomii a fyziologii trávicího traktu koně a na základní živiny ve výživě, jako jsou proteiny, sacharidy, lipidy, voda, vitamíny a minerální látky. Práce rozebírá základní druhy krmiv využívané ve výživě koní a vlastní zásady a technologii krmení sportovních koní. Metodika práce byla provedena na skupině 5 závodních koní zaměřených na parkur. Vyhodnoceno bylo složení a energetická hodnota krmných dávek, technika krmení a potřeba energie v tréninku.
Nutrition and feeding of sport horses
Keywords: koně; energie; výživa koní; krmná dávka; živiny; horses; energy; horse nutrition; feed ration; nutrients