Typy pravopisných chyb v diktátech u žáků na 2. stupni ZŠ - Mojhová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce jsou typy pravopisných chyb v diktátech u žáků na 2. stupni základní školy. Teoretická část se zaměřuje na pravopis, jeho historický vývoj a dělení. Zabývá se také přehledem typů pravopisných cvičení. Jádrem této části je charakteristika diktátu, rozdělení diktátů, zásady diktovaného textu a hodnocení napsaných diktátů. Praktická část je zpracovaná na základě diktátů a jejich následné analýzy. Cílem práce je zjistit, kterých pravopisných chyb se žáci 9. ročníků dopouštějí nejčastěji, ve kterých jevech nechybují vůbec, popř. se v nich dopouštějí nejméně chyb.
Types of grammatical mistakes made by secondary school pupils (ages 11-15) in their dictation exercises
Keywords: pravopis; pravopisná cvičení; pravopisné chyby; diktát; orthography; spelling exercises; spelling mistakes; dictation