Fyzioterapeutické postupy u pacientů s plochonožím v různých věkových kategoriích - Vandová, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Plochá noha, pes planus, je velmi častou diagnózou, se kterou se můžeme v ortopedické ambulanci setkat. Plochá noha je popisována jako snížení nebo úplné vymizení podélné klenby nožní. Vyskytuje se často jak u dětí, tak i u dospělých. V teoretické části je popsána anatomie nohy, stavba nožní klenby a též svaly a vazy, které napomáhají k jejímu udržení. Dále je popsán vývoj nožní klenby a vztahy nohy k ostatním částem těla. Poslední kapitola se věnuje ploché noze, jejímu vzniku, ovlivnění a prevenci. Cílem této práce bylo zmapovat možnosti terapeutického a fyzioterapeutického ovlivnění klenby nožní a popsat a vyhodnotit výsledky terapie u probandů jednotlivých věkových kategorií. Praktická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu, formou kazuistik. Výzkumu se účastnilo 6 probandů mužského pohlaví různých věkových kategorií, rozdělených do 3 skupin podle věku. Terapie probíhala 8 týdnů. Před začátkem terapie jsem vytvořila cvičební jednotku, která byla individuálně upravována na základě aktuálních schopností probandů. Jednotka zahrnovala cviky s prvky senzomotoriky, pozice z dynamické neuromuskulární stabilizace s využitím opory a správným nastavením nohy a cvik na uvědomování si odvíjení plosky nohy. U všech probandů lze vidět zlepšení v oblasti nohy po terapii. Došlo k lepší aktivaci krátkých svalů nohy, k lepšímu zatížení prstců, v některých případech ke korekci stavu podélné nožní klenby. Probandi začali své nohy lépe vnímat. Tato práce by mohla být přínosem pro klinickou praxi fyzioterapeutů nebo jako zdroj informací pro laickou veřejnost.
Physiotherapeutic approaches for patients with flat-foot in different age categories
Keywords: plochá noha; nožní klenba; fyzioterapie; krátké svaly nohy; flat-foot; plantar vaul; physiotherapy; short foot muscles