EFEKT PSYCHOTERAPIE Z POHLEDU SESTRY - Kroczková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2009)
Psychoterapeutické myšlení lze sledovat od samého počátku naší kultury, je doloženo v písemných i výtvarných památkách. Je to tak proto, že psychoterapií stabilizujeme vnitřně rozkolísaného a nejistého člověka. Práce popisuje s ohledem na kompetence všeobecné sestry efekt psychoterapie po absolvování šestitýdenní terapeutické skupiny. Dále ve své práci zjišťuji jakým způsobem a zda vůbec může sestra ovlivnit psychosomatické potíže klientů v průběhu absolvování skupiny. Výzkumný soubor tvořilo 10 klientů, z toho 5 žen ve věku 42, 35, 46, 55, 40 let a 5 mužů ve věku 41, 35, 59, 34, 30 let. Výběr klientů byl zaměřen na dvě uzavřené skupiny. Rozhovory probíhaly ve dvou fázích, a to na začátku a po ukončení skupiny. Šlo o zmapování, zda klienti absolvují skupinu poprvé, co očekávají, jakým způsobem zvládají své panické ataky či úzkosti a zda je sestra může nějakým způsobem ovlivnit. Použitou metodou pro kvalitativní výzkum byl polostrukturovaný rozhovor, pro který byly vytvořeny rámcové okruhy otázek. Některé informace byly čerpány ze zdravotnické dokumentace. Výsledky rozhovorů byly zpracovány do 10 kazuistik. Rozhovor byl veden s ohledem na výzkumné otázky. Klienti vstupující do psychoterapeutické skupiny očekávají vyřešení svých problémů v krátkém časovém intervalu bez ohledu na diagnózu se potvrdila u 7 z 10 klientů. Otázkou je, nakolik se jim problémy podařilo vyřešit v domácím prostředí. Klienti vstupující do skupinové psychoterapie upřednostňují řešení svých psychosomatických obtíží medikamentózní léčbou, zatímco v závěru skupinové terapie dávají přednost psychologickým prostředkům jejich zvládání se potvrdila u 5 z 10 klientů. Předpokládané využití práce v praxi je určitě zkvalitnění péče sestry u klientů během absolvování terapeutické skupiny, její přístup k psychosomatickým obtížím klientů a odborná úroveň při relaxačních technikách.
EFECT OF PSYCHOTHERAPY FROM THE VIEW OF A NURSE
Keywords: 7 Klíčová slova Empatie Ošetřovatelský proces v ošetřovatelské péči na psychiatrii Psychoterapie Relaxační techniky Tělesné projevy Úzkost; Empathy; Nurse suit in nurse care in psychiatri; Psychotherapy; Relaxation techniques; Physical uterances; anxiety