Porodní traumata v Neonatologii - Škvorová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Současný stav: Mechanické poškození novorozence v průběhu porodu může způsobit traumatická poranění. Tato poranění mohou být viditelná ihned po porodu, nebo až v průběhu několika hodin či dnů (Dort et al., 2013). K porodním poraněním může přispět několik rizikových faktorů, anebo nesprávně vedený porod. Mezi nejčastější porodní poranění v současnosti patří zlomeniny klíční kosti, krvácení pod periost či parézy (Huml et al., 2013). Řada poranění nemá trvalé následky. V případě trvalých následků je zapotřebí multidisciplinární péče odborníků. Cíle práce: Cílem provedené studie bylo zjistit četnost a typy porodních poranění u donošených novorozenců ve vybrané porodnici. Stanovit jejich rizikové faktory a následky. Vyhodnotit četnost výskytu zvýšeného bilirubinu v těle u donošených novorozenců s kefalhematomy. A v neposlední řadě popsat ošetřovatelský proces u donošených novorozenců s vybraným porodním poraněním. Metodika: V empirické části práce byl využit smíšený design výzkumu. Použita byla kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Výběr výzkumného souboru byl záměrný. Do výzkumného souboru v kvantitativní části studie bylo zařazeno 1733 donošených novorozenců narozených ve vybrané pražské porodnici v období od 1. 1. 2019 do 1. 7. 2019. Výzkumný vzorek kvalitativní části studie se skládal z 10 dětských sester pracující na vybraném oddělení porodnice. Velikost výzkumného vzorku byla dána teoretickou saturací dat. Výsledky: Z celkového počtu 1733 novorozenců bylo porozeno 280 novorozenců s porodním poraněním (16,2 %). Nejčastěji šlo s porodní nádor (12,2 %), kefalhematom (2,9 %) a zlomeninu klíční kosti (0,6 %). Mezi statisticky významné rizikové faktory zvyšující pravděpodobnost výskytu porodních poranění patřily: protrahovaný porod (p < 0,001), dystokie ramének (p = 0,045), nepravidelná poloha plodu (p < 0,001), forceps (p = 0,005) a VEX (p < 0,001). Závěr a využití pro praxi: Na základě výsledků byl vytvořen edukační materiál pro rodiče novorozenců s porodním poraněním - zlomeninou klíční kosti.
Birth Injuries in Neonatology.
Keywords: Klíčová slova porodní poranění; novorozenec; neonatologie; ošetřovatelská péče; Keywords: birth injuries; newborn; neonatology; nursing care