Sociální práce jako práce řízená profesními hodnotami - Vachová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Identita profese sociální práce se jeví jako nejednotná. Příčinou je odlišné vnímání pojetí uvnitř profese. Jedním ze způsobů utvoření větší stability identity sociální práce může být důraz na význam hodnot v profesi a jejich jednotné definování. Tyto dva aspekty jsou hlavní náplní této diplomové práce, jejímž cílem je reflektovat pojetí hodnot v sociální práci v souvislosti s vnímáním a přístupem k profesní identitě sociální práce. Osnovu této práce tvoří vymezení pojmu hodnota, jejíž neshodný význam brání v definování konkrétních hodnot v sociální práci. Tématem následujících kapitol je role hodnot a vymezení jednotlivých hodnot sociální práce na základě profesních cílů, etických kodexů, zahraničních a českých autorů píšících o etice sociální práce. Práce je doplněná o názory sociálních pracovníků, kteří byli zapojeni do výzkumné části projektu Grantové agentury Jihočeské univerzity č. 117/2013/H zkoumajícím pojetí kvality sociální práce v souvislosti se sebedefinováním sociálního pracovníka a jeho pomáhající profese.
Social work as a work managed by professional values
Keywords: sociální práce; profesní identita; hodnoty; etický kodex; social work; professional identity; values; code of Ethics