Umístění romského dítěte mimo biologickou rodinu - Střelečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na umístění romského dítěte mimo biologickou rodinu. Práce se skládá z teoretické a z praktické části. Teoretická část se zabývá vymezením rodiny jako pojmu, funkcí rodiny, typologií rodiny, dysfunkční rodinou a jejími typy. Dále navazuje popis historie a kultury Romů. Praktická část obsahuje analýzu statistických dat o odebrání dětí z romských rodin a řízené rozhovory s pracovníky odboru sociálně právní ochrany dětí. Cílem je zmapovat, analyzovat a popsat nejčastější důvody, které v rámci České republiky vedou k umístění romského dítěte mimo biologickou rodinu a porovnat tyto důvody s analogickými situacemi rodin v majoritní společnosti.
A Romany chilďs out-of-biological family placement
Keywords: rodina; funkce rodiny; typologie rodiny; dysfunkční rodina; historie a kultura Romů; family; family function; family typology; dysfunctional family; history and culture of Roma