Péče o dárce orgánů na anesteziologicko resuscitačním oddělení - Burda, Michal (Jihočeská univerzita, 2016)
Transplantologie je zásadní obor medicíny, který podléhá legislativním normám a mezinárodním úmluvám, ale musíme ho chápat především jako etický problém, který řeší zásadní životní rozhodnutí a záchranu lidského života. Není ale jen o medicínské stránce. Samotným operacím předchází dlouhé přípravy, mnoho vyšetření a především také ošetřovatelská péče. Jelikož je tento obor medicíny velice obsáhlý, neexistuje velké množství publikací zabývající se obecnými informacemi. Z toho důvodu byla vytvořena tato práce, za účelem sjednocení informací týkajících se transplantační medicíny, a především pak informací týkající se dárců orgánů a péče o ně. Teoretická část této práce se zabývá celým spektrem činností, které předcházejí samotné transplantaci. Obsahuje historii, legislativu, základní pojmy transplantologie, rozdělení dárců orgánů, stanovení mozkové smrti, péči o dárce orgánů, koordinaci transplantací, národní zdravotní registry. Praktická část především zmapováním postupů v ošetření diagnostice a přístupu k dárcům na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení vybraných nemocnic. Dále pak porovnáním postupů v režimu péče na jednotlivých odděleních. V rámci tohoto výzkumu bylo použito polostrukturovaných rozhovorů s jednotlivými pracovníky anesteziologicko-resuscitačních oddělení a tyto výsledky jsou následně vyhodnoceny a zpracovány. Závěrem je třeba říci, že je o dárce orgánů v naší republice dobře postaráno. I přes některé teoretické nedostatky, které by chtělo doplnit, je zřejmé, že pracovníci dbají zavedených postupů a řídí se nejnovějšími pokyny dodávanými přímo jednotlivými transplantačními centry. Toto tvrzení doplňují i čísla, která potvrzují vzrůstající tendenci a kvalitní práci českých zdravotnických pracovníků a lékařů. Česká republika patří v nynější době k předním zemím srovnatelným se světovými transplantačními centry.
Caring for organ donors on anesthesiology and resuscitation department
Keywords: Ošetřovatelská péče; transplantologie; transplantace; anesteziologicko-resuscitační oddělení; dárci orgánů; Nursing care; transplantology; transplantation; Anaesthesiology-Resuscitation Department; organ donors