Komparace DLP pro CT vyšetření mozku a hodnoty doporučené DRL - Vnouček, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem předložené bakalářské práce je zjistit stav reálné dávky statistickým šetřením pro helikální CT vyšetřovací protokol mozku na CT přístroji Rdg pracoviště nemocnice Benešov. Navrhnout možné parametrické úpravy vyšetřovacího protokolu mozku s ohledem na možné překračování evropské referenční úrovně DRL a optimalizovat dávku při zachování dostatečné kvality obrazu diagnostické výtěžnosti. V teoretické části bakalářské práce je stručně popsán princip CT přístroje a jednotlivých parametrů nejvíce ovlivňujících velikosti dávky při CT vyšetření a vysvětlení pojmů týkajících se kalkulace dávky u CT přístrojů. Je zde popsán CT přístroj, na kterém je měření provedeno, nastavení skenovacích parametrů a dávkový souhrn daného vyšetřovacího protokolu v podobě CTDIvol a DLP před začátkem měření. V praktické části se na základě zpracování padesáti naměřených hodnot hodnotí rozsah DLP vyšetření mozku dospělého pacienta na daném CT přístroji pomocí statistického šetření a jeho interpretací. Je zde popsán postup při optimalizaci dávky daného protokolu tak, aby splňoval především kritéria evropské DRL pro DLP a současně hodnoty obvyklých CTDIvol uvedených v Národních radiologických standardech pro výpočetní tomografii. Výsledkem provedených změn je helikální CT vyšetřovací protokol mozku se sníženou velikostí dávky (DLP) při zachování diagnostické výtěžnosti vyšetření.
The comparison of DLP for CT brain examination and recommended DRL value
Keywords: dávka; mozek; CT vyšetření; referenční úroveň; optimalizace.; dose; brain; CT examination; reference level; optimisation