Přirozená retence vody v krajině versus výstavba retenčních nádrží - Sedláček, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá přirozenou retencí vody v krajině. Jsou zde popsány základní principy chování vody v půdě, srovnání zadržení vody v jednotlivých jednotkách krajinného krytu a vlivy člověka na retenci vody včetně cílených protipovodňových opatření a změn land-use. V praktické části je představen experiment, který má za cíl srovnat retenční potenciál změn využití krajiny v povodí vodního díla Orlík s retenční kapacitou samotné nádrže. Součástí práce je i GIS analýza, která měla za cíl zjistit rozlohu jednotlivých jednotek land-use v povodí Orlíku.
Natural water retention in landscape vs. building of water dams
Keywords: retence vody; krajina; nádrže; Orlík; land-use; water retention; landscape; water dams; Orlík; land-use