Bezpečnost vybraných školských zařízení na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Kralovice - Eretová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo zkoumat současný stav objektové bezpečnosti vybraných základních škol ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Kralovice a posoudit současný stav informovanosti a připravenosti personálu daných základních škol v oblasti bezpečnosti školských zařízení. Teoretická část práce se zaměřuje na rozbor vybraných právních předpisů a dalších dokumentů souvisejících s problematikou bezpečnosti školských zařízení a popisuje současný stav zkoumané problematiky na území České republiky i ve světě. Poslední část teoretické části je věnována objektové bezpečnosti a způsobu jejího zabezpečení. Ve výzkumné části došlo ke sběru dat formou rozhovorů s pověřenými osobami a prohlídkami posuzovaných školských zařízení, přičemž byly získané informace vyhodnoceny formou SWOT analýzy. Prvním cílem bylo: "Zkoumat současný stav objektové bezpečnosti vybraných základních škol ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Kralovice." K tomuto cíli byla formulována výzkumná otázka: "Jaký je současný stav objektové bezpečnosti vybraných základních škol ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Kralovice?". Na základě výsledku první z provedených SWOT analýz, jejíž celkový výsledek je -0,5, lze konstatovat, že současný stav objektové bezpečnosti zkoumaných ZŠ je nedostatečný. A to zejména z důvodu nedostatečné technické ochrany posuzovaných objektů. Druhým cílem bylo: "Posoudit současný stav informovanosti a připravenosti personálu vybraných základních škol ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Kralovice v oblasti bezpečnosti školských zařízení.". K tomuto cíli byla stanovena výzkumná otázka: "Jaká je současná znalost a připravenost personálu vybraných základních škol ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Kralovice v oblasti bezpečnosti školských zařízení?". Dle výsledku druhé provedené SWOT analýzy lze říct, že současná znalost a připravenost personálu posuzovaných ZŠ je dostatečná, jelikož je její celkový výsledek roven hodnotě 0,8.
Safety of selected educational institutions in the administrative district of municipality with extended powers Kralovice
Keywords: bezpečnost; objektová bezpečnost; škola; základní škola; školské zařízení; safety; building security; school; elementary school; school facility