Informovanost o zdravém životním stylu pacientů s diagnózou diabetes mellitus - Bečková, Věra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je zmapovat aktuální situaci informovanosti o zdravém životním stylu diabetiků. Zjistit zda jsou informace o zdravém životním stylu pro pacienty dostupné, dostatečně srozumitelné a zda se jimi také řídí. Pro tuto práci jsem stanovila 4 hypotézy: 1. Pacienti s diagnózou diabetes mellitus mají pocit dostatku informací o zdravém životním stylu v rámci své nemoci. 2. Třetina respondentů má pocit, že pro ně informace o zdravém životním stylu v souvislosti s jejich chorobou nejsou dostupné. 3. Třetina respondentů má potíže s porozuměním informací o zdravém životním stylu v souvislosti s jejich chorobou. 4. Více než polovina respondentů se řídí informacemi o zdravém životním stylu v souvislosti s jejich chorobou. Vybranou skupinu osob pro výzkum tvořili pacienti s diagnózou diabetes mellitus. Údaje byly získány pomocí anonymního dotazníku, který byl určen respondentům navštěvujícím dvě diabetologické ambulance ve Znojmě, bez ohledu jejich věk, pohlaví a typ diabetu. Dohromady bylo distribuováno 150 dotazníků. Konečný počet použitých dotazníků pro zpracování dat však tvořil po vyřazení neúplně nebo chybně vyplněných položek 118 dotazníků. Výsledky výzkumu ukázaly, že většina pacientů se cítí být o této problematice dostatečně informována a informace se jim zadají také dostupné, navzdory těmto skutečnostem, se však informacemi, které se týkají zdravého životního stylu plně řídí pouze 22,9% všech respondentů, zbytek si nedokáže poradit se vším, co by měli zvládnout nebo vůbec nedokáže změnit svůj životní styl v souvislosti s radami od profesionálů. Touto prací bych ráda zdůraznila význam informací, které mohou pomoci pacientům s chorobou diabetes mellitus předcházet nepříznivým komplikacím této nemoci, a tím zajistit zlepšení kvality jejich života. K těmto aspektům však musí patřit také zájem nemocného o sebe sama a uvědomění si důležitosti dodržování zásad zdravého životního stylu. Proto považuji šíření informací o zdravém životním stylu diabetiků za velmi důležité, a doufám, že k tomuto účelu poslouží také má bakalářská práce.
Informedness about lifestyle of patients with diagnosis Diabetes mellitus
Keywords: diabetes mellitus; diabetická dieta; edukace; informace; komplikace; obezita; péče o tělo; pohybová aktivita; diabetes mellitus; diabetes diet; education; information; complication; obesity; aid; physical activity