Ekologie evolučních strategií parazitů: prevalence specializované a generalistické linie vši Polyplax serrata na myšicích r. Apodemus - Vránková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Byla studována prevalence dvou genetických linií vši Polyplax serrata na myšicích Apodemus flavicollis a A. sylvaticus napříč hybridní zónou, která vznikla v důsledku sekundárního kontaktu ve východním Německu a v západních Čechách, a porovnána s tím, co je známo o specializované a generalistické strategii parazitů. Byly prozkoumány rozdíly mezi generalistickou a specializovanou linií na hostiteli A. flavicollis a mezi generalistickou linií na A. flavicollis a generalistickou linií na A. sylvaticus.
Ecology of evolutionary strategies of parasites: prevalence of specialist and generalist lineages of Polyplax serrata lice on mice of the genus Apodemus
Keywords: veš; parazit; hostitel; myšice; specialista; generalista; hostitelská specifita; prevalence; koevoluce; louse; parasite; host; mouse; specialist; generalist; host specificity; prevalence; coevolution