Porodní plán, jeho tvorba a testování na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. - Kubrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce je porodní plán, jeho tvorba a testování na Gynekologicko - porodnické klinice v Plzni (GPK FN v Plzni). V současné době se většina žen aktivně zajímá o těhotenství a porod. Často si předem představují, jak vlastně porod probíhá, jak se k nim během porodu bude chovat personál porodnice a jaké možnosti jim za porodnu může porodnice nabídnout. Tyto ženy vypracováním porodního plánu získají takový plán svého porodu, který jim bude nejvíce vyhovovat. Zaznamenají si v něm svá přání a požadavky týkající se průběhu porodu, jeho jednotlivých součástí a možných alternativ. Takto získá těhotná jakousi kontrolu nad průběhem svého porodu, dopředu si může promyslet jednotlivé části porodu a připravit se na ně. GPK FN v Plzni v nabídce služeb pro těhotné svůj vlastní porodní plán nemá. Proto tato bakalářská práce bude přínosem jak pro GPK FN v Plzni, tak i pro rodičky, které se rozhodnou v této porodnici rodit. Součástí teoretické části této bakalářské práce jsou kapitoly vysvětlující pojem porodního plánu a jeho součásti. Dále je zde obsažen hrubý nástin průběhu porodu a možností péče o rodičku během jednotlivých porodních dob. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké oblasti považují za důležité v porodním plánu těhotné ženy, které se rozhodly rodit na GPK FN v Plzni. Dále jaké oblasti v porodním plánu považuje za důležité zdravotnický personál pracující na GPK FN v Plzni. Dalším cílem bylo vytvořit optimální porodní plán, který bude vyhovovat rodičkám i ošetřujícímu personálu GPK FN v Plzni, a zjistit odezvu zdravotnického personálu GPK FN v Plzni a žen na využití vytvořeného porodního plánu. Pro zpracování této problematiky bylo využito kombinace kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Potřebné informace byly získány pomocí postrukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami a dotazníku s otevřenými, uzavřenými a polozavřenými otázkami. Výzkumný soubor pro kvalitativní výzkum tvořili lékaři a lékařky pracující na GPK FN v Plzni, porodní asistentky pracující na porodním sále GPK FN v Plzni, těhotné hospitalizované na oddělení pro riziková těhotenství GPK FN Plzeň a ženy po porodu (nedělky) hospitalizované na oddělení šestinedělí GPK FN Plzeň. Základem výzkumného souboru pro kvantitativní výzkum byli lékaři a lékařky pracující na GPK FN v Plzni, porodní asistentky pracující na porodním sále GPK FN v Plzni, těhotné hospitalizované na oddělení pro riziková těhotenství GPK FN Plzeň a ženy po porodu (nedělky) hospitalizované na oddělení šestinedělí GPK FN Plzeň. Dále gynekologové pracující v soukromém sektoru pro oblast Plzeň - město a v centru pro IVF v Plzni, porodní asistentky pracující v poradnách soukromých gynekologů v oblasti Plzeň- město a v IVF centru v Plzni. Na základě první části výzkumu byly zpracovány tyto výzkumné otázky: ''Jaké oblasti považují za důležité v porodním plánu těhotné ženy, které se rozhodly rodit na GPK FN v Plzni'', ''Jaké oblasti považuj za důležité v porodním plánu zdravotnický personál pracující na GPK FN v Plzni'', ''Jak by měl vypadat optimální porodní plán využitelný pro porod na GPK FN v Plzni''. Druhou částí výzkumu bylo vyhodnocení těchto hypotéz: ''Těhotné považují za důležité, aby porodní plán obsahoval kritéria, která zajistí průběh porodu podle jejich přání'', ''Zdravotnický personál GPK FN v Plzni vytvořený porodní plán hodnotí kladně'', ''Těhotné mají zájem o využití porodního plánu při porodu na GPK FN v Plzni''.
Delivery plann, its formulation and testing at The Gynaecological and Obstetrical Clinic in Plzen (GPK FN Plzen).
Keywords: Gynekologicko-porodnická klinika FN Plzeň (GPK FN Plzeň); porodní plán; porod; porodní asistentka; péče o rodičku; partner u porodu; alternativní metody v porodnictví; komunikace; Gynaecological and Obstetrical Clinic in Plzen (GPK FN Plzen); delivery plan; delivery; midwife; care of the delivering mother; partner by delivery; alternative obstetric methods; communication