Dílo Viktora Emila Frankla jako východisko pro reflexi vybraných etických pojmů v sociální práci - Moštková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá vybranými etickými pojmy sociální práce, kterými jsou člověk a osoba, svoboda, svědomí, hodnoty, utrpení a smrt. Tyto pojmy jsou promýšleny a je prohlubováno pochopení jejich významu na základě textů Viktora Emila Frankla. V práci je představena osobnost V. E. Frankla, jeho metoda logoterapie a existenciální analýza, dále obory etika a sociální práce. Vybrané pojmy jsou představeny tak, jak k nim ve svém díle přistupuje V. E. Frankl a představitelé existenciální filozofie, z nichž Frankl vychází. Dále je zhodnocena relevance těchto pojmů pro etiku sociální práce na základě monografií a akademických statí autorů zabývajících se právě etikou v sociální práci. V práci je poukázáno na možný přínos logoterapie a existenciální analýzy pro etiku sociální práce při aplikaci Franklovy psychoterapeutické metody do oblasti sociální práce.
Viktor Emil Frankl's work as a starting point for the reflection of the chosen ethical concepts in social work
Keywords: Viktor Emil Frankl; logoterapie; existenciální analýza; existencialismus; etika; sociální práce; člověk; osoba; svoboda; svědomí; hodnoty; utrpení; umírání; smrt; smysl; Viktor Emil Frankl; logotherapy; existential analysis; existentialism; ethics; social work; human; person; freedom; conscience; values; suffering; dying; death; sense