Přírodopisné znalosti žáků 9. tříd vesnických základních škol - Kosová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá testováním znalostí přírodopisu u žáků 9. ročníků základní škol prostřednictvím didaktického testu. Výstupní znalosti z přírodopisu byly testovány u 142 žáků (z toho 77 chlapců a 65 dívek) na Tachovsku a Domažlicku. Nejlepších znalostí žáci dosáhli v oblasti zoologie, nejnižších v oblasti neživá příroda. Výsledky práce byly porovnávány s výsledky průzkumu na základních školách v Brně, na Příbramsku, v Kolíně a v Jižních Čechách. Na vesnických typech škol prokázali žáci lepší znalosti v oblasti zoologie, oproti jiným regionům, kde žáci prokázali nejlepší znalosti v oblasti biologie člověka. Ve všech testovaných regionech byly výsledky z ostatních vzdělávacích oblastí srovnatelné.
Biology knowledge of the 9. year- class pupils at village basic school
Keywords: přírodopis; didaktický test; biologie člověka; neživá příroda; RVP; natural history; didactic test; human biology; inanimate nature