Selekce pomocného slovesa v současné italštině - Sirová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
ANOTACE Tato kvalifikační práce se zaměřuje na pomocná slovesa ve složených časech v italském jazyce. Některá verba vykazují variabilitu, kdy za určitých podmínek mohou preferovat jiné pomocné sloveso, než je pro ně obvyklé. V teoretické části jsou představeny složené časy společně s pomocnými slovesy, následované teoriemi od autorek Antonelly Sorace a Delie Bently, včetně neakuzativní hypotézy a žebříčku ASH. V praktické části jsou podle kategorií z žebříčku ASH vybrána slovesa a ta jsou následně testována v korpusu CORIS a ItWac. Jejich výskyty a preference k pomocnému slovesu jsou porovnány se zmíněnými teoriemi.
Auxiliary selection in contemporary Italian language
Keywords: Pomocná slovesa; složený čas; variabilita; žebříček ASH; korpus; Auxiliary verbs; compound tenses; variability; Auxiliary Selection Hierarchy; corpus