Specifika integrovaného záchranného systému z pohledu laické veřejnosti v Jihlavě - Blaha, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce "Specika integrovaného záchranného systému z pohledu laické veřejnosti v Jihlavě" se zabývá problematikou Integrovaného záchranné systému ČR a jeho jednotlivých složek. Významným aspektem této práce jsou názory obyvatel Jihlavy na IZS jako celek a jeho význam pro společnost. V teoretické části jsou na základě odborné literatury popsány nejen jeho základní, ale i ostatní složky. Je zde kladen důraz na složky působící v krajském městě Kraje Vysočina Jihlavě, kdy je možné z textu získat informace o jejich formování z historického hlediska nejen v rámci celého českého státu, ale i na lokální úrovni. Na ostatní složky je nahlíženo jakožto na odborníky, kteří se zapojují do dění integrovaného záchranného systému díky své specializaci a tedy možnosti využití další síly při řešení krizových situací ve specifickém prostředí. Výzkumná část práce je věnována pohledu laické veřejnosti na integrovaný záchranný systém pomocí polostandardizovaného dotazníku. Na počátku výzkumné části práce byly vytvořeny tři hypotézy, které byly na základě získaných dat ze sociálního šetření ověřovány, tyto hypotézy byla následně potvrzeny nebo vyvráceny. Výsledky sociálního šetření jsou u uzavřených otázek vypracovány pomocí grafů a tabulek, u otázek s možností vlastní odpovědí je textové zpravování názorů respondentů. Součástí práce jsou i názorné fotografie, které zobrazují symboly typické pro základní složky IZS.
Specifics of Integrated Rescue System from the non-professional public's view in Jihlava
Keywords: Hasičský záchranný sbor ČR; Integrovaný záchranný systém; Ostatní složky IZS; Policie ČR; Základní složky IZS; Zdravotnická záchranná služba; Emergency Medical Services; Integrated Rescue System; Main bodies of IRS; Other bodies of IRS; The Fire Department; The Police