Standardizace pracoviště a pracovní podmínky z hlediska bezpečnosti práce ve vybraném podniku - Kočerová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je seznámení s historií a s aktuální legislativou týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci s uplatňováním zákonných standardů v konkrétních podmínkách vybraného podniku se zaměřením na vytipované pracoviště. Bezpečnost práce a ochrana zdraví zaměstnanců při plnění pracovních úkolů je jednou ze základních povinností každého zaměstnavatele. Tato povinnost vyplývá především ze zákoníku práce, který ukládá celou řadu povinností a oprávnění zaměstnavatelům a zaměstnancům. Základním pilířem bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci je vyhledávání a vyhodnocování rizik při práci- prevence rizik. Nedílnou součástí této problematiky je kategorizace prací, bezpečnost technických zařízení, osobní ochranné pracovní prostředky, hygiena práce, pracovní lékařství. Neméně významná je i oblast požární ochrany a v neposlední řadě i ekologie a vliv na životní prostředí.
Standardization of work and working conditions regarding to safety in selected company
Keywords: bezpečnost a ochrana zdraví při práci; prevence rizik; zákoník práce; osobní ochranné pracovní prostředky; kategorizace prací; occupational health and safety; prevention of risks; the Labour Code; personal protective equipment; work categorization