Dysfunkce svalstva pánevního dna a kostrče ve vztahu k funkčním poruchám v ostatních segmentech páteře - Komárková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá tím, jaký vliv má dysfunkce svalstva pánevního dna a kostrče na ostatní segmenty páteře a také na posturu jako celek. Jedná se v podstatě o zkrácení svalů upínajících se ke kostrči, které má za následek velkou škálu obtíží, které jsou lokalizovány obvykle v jiných částech těla. Bolesti zad jsou častým problémem dnešní populace, který omezuje v běžném životě a působí bolest, díky které jsou lidé často závislí na užívání analgetik formou léků či obstřiků. Léčba je tedy spíše jen symptomatická a neřeší tedy pravou příčinu, pozbývá tedy dlouhodobého efektu. Na pohybový systém má velký vliv současný životní styl. Často mají lidí dlouhodobě jen minimum pohybu, který občas vystřídají s enormní zátěží, která má v důsledku negativní vliv pro tělo. Díky sedavému zaměstnání dochází k inaktivaci svalstva hlubokého stabilizačního systému páteře, jehož významnou součástí je právě i pánevní dno, které fixuje vnitřní orgány zespod a významně se podílí na stabilizaci středu těla. Psychika a stres zastává v této problematice také významnou roli. Zvláště ženy při potížích s pánevním dnem netrpí pouze na bolesti zad, ale problémy se objevují i v jiných oblastech, jako je ztráta menstruace či jiné menstruační poruchy, funkční sterilita inkontinence. Při respektování těla jako celku a nezaměřování se pouze na oblast bolesti, můžeme zefektivnit léčbu a zkvalitnit život pacientovi i z dlouhodobého hlediska. Uvolněním svalstva kostrče a pánevního dna spolu se správným dýcháním a cvičením je tělo schopné zbavit se problémů ve vyšších segmentech páteře. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, do jaké míry je možné ovlivnit dysfunkci svalstva pánevního dna a ulevit tak i od problémů v ostatních segmentech páteře. A to mimo jiné i s využitím cviků dle Mojžíšové, které má za cíl zlepšení dynamiky komplexně celé páteře a posílení svalových skupin celého těla. Bakalářská práce může být použita jako podklad pro klinickou praxi fyzioterapeutů, kteří se zajímají o vztah dysfunkce svalstva pánevního dna a ostatních segmentů páteře. Také může být využit jako vzdělávací materiál pro ženy trpící těmito obtížemi.
Dysfunction of the pelvic floor muscles and tailbone in relation to the functional disorders of other segments of the spine
Keywords: pánevní dno; syndrom kostrče; pánev; bolest zad; dysfunkce; pelvic floor; syndrome coccyx; pelvic; back pain; dysfunction