Problematika bioimpedance v masném průmyslu - Špirochová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
V bakalářské práci byly zpracovány články zabývající se vhodností použití metody bioimpedance, využívající měření elektrické vodivosti (EV) masa, k hodnocení jakosti vepřového a hovězího masa. Dále byla zkoumána vhodnost této metody k detekci vad PSE (pale ? bledý, soft ? měkký, exudative - vodnatý) a DFD (dark ? tmavý, firm ? tuhý, dry ? suchý), a to hlavně vady PSE u jatečných prasat. Byla zjištěna optimální časová hladina měření EV, kdy jako nejvhodnější dobou se jeví doba měření EV 50 až 60 minut post mortem. Dále bylo zjištěno, že měření EV 24 hodin post mortem je stejně informativní a dostatečné jako měření pH po 24 hodinách po porážce. Tato metoda byla použita i k posouzení vlivu délky přepravy jatečných prasat a doby odpočinku před porážkou na výskyt vady PSE, kdy k nejvyššímu výskytu této vady došlo u jatečných prasat s dopravní vzdáleností do 20 km a dobou odpočinku před porážkou do 2 hodin. Z výsledků měření vyplývá i vhodnost této metody ke stanovení kvalitativních parametrů hovězího masa přímo na porážkových místech na jatkách. Výhodou metody měření EV oproti metodě měření pH je snadná manipulace s elektrodou, nenáchylnost na mechanické poškození a není zde nutnost časté kalibrace elektrody.
Bio-impedance - using in meat production
Keywords: bioimpedance; jakost masa; PSE vada; DFD vada; jatečná prasata; bioimpedance; meat quality; PSE defect; DFD defect; slaughter pigs