Příběhy uživatelů návykových látek: vnější a vnitřní motivy vedoucí ke vzniku závislosti. - Šroubová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Autorka této práce se zabývá různými druhy motivace, které vedou k rozvoji závislosti. Zaměřuje se na vnitřní motivy (potřeby, zájmy, hodnoty, osobní zkušenosti) a vnější motivy (referenční skupiny, normy, identifikační vzory), které vedly k rozvoji závislosti jednotlivých klientů. Klíčová slova ve vztahu k vnitřní a vnější motivaci, společně s termínem vzniku závislosti a otázkami prevence jsou popsány v teoretické části bakalářské práce. V metodologické části autorka provádí polostrukturované rozhovory. Jejich cílem je hledat konkrétní motivační faktory, stejně tak jako souhru jednotlivých motivačních faktorů, které vedly uživatele k užívání drog.
Stories of drog users: intrinsic and extrinsic motivations which contributed to formation of the addiction
Keywords: Deprivace; Motivace; Prevence; Vnitřní a vnější motivy; Závislost; Deprivation; Motivation; Prevention; Internal and external motives; Addiction