Spánek u studentů a zvláštnosti nebo problémy s ním spojené - Kramplová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje tématu "Spánek u studentů a zvláštnosti nebo problémy s ním spojené". Práce je zaměřena na problematiku spánku u dospívající mládeže. Je rozdělena na dvě hlavní části. První část se věnuje teoretickým východiskům dané problematiky jsou zde vysvětleny základní pojmy a je zde popsán spánek z hlediska psychologického a fyziologického. Pozornost je věnována období adolescence včetně možných psychických problémů adolescentů a rolí žáka ve škole. V druhé (praktické) části je popsána metodika výzkumného šetření. Jako výzkumný nástroj byl zvolen nestandardizovaný dotazník. Informace získané z tohoto šetření byly použity k vyvození závěrů a výsledky byly popsány a interpretovány. Bakalářská práce bude poskytnuta vedení škol, kde bylo provedeno výzkumné šetření a také může sloužit jako zdroj informací.
Student sleeping patterns and the peculiarities and problems associated with them.
Keywords: Vědomí; spánek; poruchy spánku; spánková deprivace; stres; relaxace; škola; role žáka; adolescence.; Consciousness; sleep; sleep disorders; sleep deprivation; stress; relaxation; school; student role; adolescence.