Užívání návykových látek u žen pracujících v sexbyznysu - Ondrášek, Stanislav; Kajanová, Alena (Národní protidrogová centrála, 2019)
Přehledová studie se zabývá studiemi a výzkumy v oblasti užívání návykových látek, závislostí na návykových látkách, motivace k užívání návykových látek a rizik spojených s užíváním u žen pracujících v sexbyznysu. Mezi ženami se ve velké míře objevuje kokain, heroin, ale i alkohol. Motivace k užívání návykových látek je různá, od zahnání nudy přes zvýšení pracovního výkonu až po vyrovnání se s nebezpečným prostředím. Užívání návykových látek se liší i v rámci hierarchického uspořádání sexbyznysu. V rámci analýzy dat jsme zjistili, že pouliční sexbyznys v oblasti užívání návykových látek je více probádaný než „elitní sexbyznys“, tedy sexbyznys privátní nebo eskortní služby, proto by bylo vhodné i tuto oblast více zmapovat.
Substance abuse by women working in sex business
Keywords: užívání návykové látky; závislost; sexuální pracovnice; sexbyznys; addictive substance abuse; addiction; sex workers; sex business