Rehabilitační ošetřování jako součást holistického ošetřovatelství - Bicanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Vedoucí práce: Mgr. Marie Schusterová Diplomová práce pojednává o rehabiltiačním ošetřování jako součásti holistického ošetřovatelství. Základní myšlenkou teoretické části bylo především podat přehled o teorii ošetřovatelství, uceleném systému rehabilïtace a jednotlivých prvcích a metodách rehabiltiačního ošetřování. Pro zjištění potřebných údajů v rámci kvalitativního výzkumu bylo použito dotazníku, který byl určen všeobecným sestrám. Výzkumná část byla zaměřena na vzdělání a vzdělávání a ošetřovatelské standardy rehabilitačního ošetřování a jejich znalost a využívání v praxi. Závěrem je možné říci, že ač se všechny stanovené hypotézy se podařilo potvrdit, nebyly odpovědi sester, jak je patrné z výsledků, vždy skutečně přesvědčivé.
Rehabilitative nursing as a part of the holistic nursing
Keywords: Ošetřovatelství - Holistické ošetřovatelství - Rehabilitace - Rehabilitační ošetřování - Vzdělání - Vzdělávání - Ošetřovatelský standard; Nursing - holistic nursing - rehabilitation - rehabilitation´s nursing - education - nursing standard