Příslovečné určení času a místa v současné francouzštině: popis, postavení, funkce. Srovnání s češtinou. - Jakešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá příslovečným určením času a místa. Cílem práce je definovat tento větný člen, popsat způsoby jeho vyjádření, postavení ve větě a funkce a dále pak provést analýzu francouzského a českého určení na základě paralelního korpusu Intercorp. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část obsahuje tři kapitoly, z nichž první se zabývá popisem příslovečného určení času a místa na základě českých gramatik. Druhá kapitola této části se zaměřuje na popis určení pomocí francouzských gramatik. Třetí kapitola shrnuje závěry z teoretické části. Stěžejní kapitolou je čtvrtá kapitola zabývající se analýzou příslovečného určení času a místa prováděná v korpusu Intercorp.
Local and Temporal Circumstantial Adverbials in the contemporary French: description, position, function. Comparison with Czech.
Keywords: příslovečné určení místa; příslovečné určení času; časová adverbia; místní adverbia; Intercorp; local circumstantial adverbials; temporal circumstantial adverbials; time adverbs; local adverbs; Intercorp