Jazykové šablony v Novém občanském zákoníku a jejich překlad do francouzského jazyka. - Jurišová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem této diplomové práce jsou jazykové šablony v novém občanském zákoníku a jejich překlad do francouzského jazyka. Teoretická část práce je věnována problematice právního jazyka a právního překladu. Empirická část práce pracuje s textem nového občanského zákoníku a jeho francouzským překladem, který vznikl v letech 2013-2015 v rámci projektu Ministerstva spravedlnosti. Hlavní metodou práce je translatologická analýza, která je provedena na pozadí analýzy lingvisticko-právní.
Language templates in the New Civil Code and their translation into French language.
Keywords: právní jazyk; jazykové šablony; právní překlad; translatologická analýza; překlad nového občanského zákoníku; legal language; stereotyped structures; legal translation; translation analysis; translation of the Czech Civil Code