Nutrice pacientů na chirurgických odděleních - Čermáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce nazvaná Nutrice pacientů na chirurgických odděleních se zabývá výživou chirurgických pacientů, jejich energetickým příjmem a příjmem základních živin během pobytu v nemocnici, tj. bílkovin, tuků a sacharidů. Cílem práce je zmapovat, kolik kalorií pacienti na chirurgickém oddělní v průměru za den přijmou. Teoretická část práce je rozdělena do dvou částí. V první části jsou popsané základní složky stravy a jejich doporučený denní příjem. Druhá část se zabývá problematikou různých onemocnění, se kterými se nutriční terapeuti mohou často setkat na chirurgickém oddělení. V této části jsou také popsané diety, jejichž indikace je na chirurgii běžná. K vypracování praktické části byla použita metoda smíšeného výzkumu. Data byla získána pomocí pozorování a polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor tvořili muži i ženy v různých věkových kategoriích, kteří se léčili na chirurgickém oddělení v nemocnici v Příbrami v srpnu 2014. Tři dny bylo zaznamenáváno, kolik nemocničního jídla pacienti zkonzumovali. Následně byly s pacienty vedeny rozhovory se snahou zjistit, z jakého důvodu jídlo nesnědli či zda zkonzumovali nějakou vlastní potravinu. Na základě sebraných dat byl vytvořen graf (četnost snědeného nemocničního jídla), u každého respondenta byly zpracovány jídelníčky v programu Nutriservis, kde je porovnána energii stravy, kterou pacienti za tři dni od nemocnice dostali a kterou opravdu zkonzumovali. Energetické hodnoty nemocniční stravy byly porovnávány pouze orientačně s energetickými potřebami průměrné ženy a průměrného muže. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že pouze jeden pacient v průběhu výzkumu přijímal plnokalorickou stravu. Zbylých 17 pacientů přijímalo nedostatečné množství stravy. Průměrně pacienti za dobu výzkumu přijímali 60% doporučené energie. Jeden z důvodů byl typ respondentů. Pacienti na chirurgickém oddělení měli závažné zdravotní problémy, necítili se po zdravotní stránce dobře a z toho důvodu přijímali méně stravy než obvykle. Někteří nemocní neměli chuť k jídlu nebo jim nemocniční strava nechutnala. Dalším důvodem byla plánovaná vyšetření a podávaná neplnokalorická strava ze strany nemocnice.
Nutrition of patients on surgical departments
Keywords: Energetická potřeba člověka; Klinická dietologie; Malnutrice; Nutriservis; Chirurgie; Energetic need of a man; Clinical nutrition; Malnutrition; Nutriservis; Surgery