Ikonografie historických krajů v českém umění 17.-19. století - Drdáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá českými historickými kraji od 17. do 19. století a jejich vyobrazením objevujícím se v českém výtvarném umění. Práce se zaměřuje například na grafický list univerzitní teze od Antonína Martina Lublinského, konkrétně na tezi Jana Felixe z Brandensteina, ve které je vyobrazeno patnáct českých krajů holdujících arcibiskupovi Janu Bedřichu z Valdštejna. Z grafických děl dále pokračuji ještě alegorickou Mapou Čech v podobě růže, která byla použita jako ilustrace pro knihu Krásy a bohatství České země od Bohuslava Balbína. Další kroky povedu k pomníkové tvorbě 19. století. Detailně se zaměřím na Pomník Františka I. nazývaný také jako Krannerova kašna. V poslední řadě se práce soustředí na výzdobu původní opony Národního divadla od Františka Ženíška. Hlavním cílem práce je ikonografická komparace vyobrazení personifikací krajů a sledování změn v jejich zobrazení a významu v kontextu doby habsburského absolutismu, českého barokního patriotismu a národního obrození.
Iconography of the historical regions in the bohemian visual art from 17th to 19th century
Keywords: Klíčová slova: Baroko; Univerzitní teze; Grafika; Karlova univerzita; Antonín Martin Lublinský; Jan Felix z Brandensteina; Pomník; Josef Max; Císař František I.; Opona Národního divadla; František Ženíšek; Národní obrození; 17.19. století.; Keywords: Baroque; University theses; graphic; Prague University; Antonín Martin Lublinský; Jan Felix Brandenstein; Monument; Josef Max; Císař emperor Francis I.; The curtain of the National Theater; František Ženíšek; 17th to 18th century.