Ovlivnění statických deformit nohy s využitím metody Propriofoot Concept - Šotolová, Mirka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu ovlivnění statických deformit nohy cvičením na balančních destičkách Propriofoot Concept. Cílem této práce bylo shrnout teoretické poznatky o statických deformitách nohy a balančních destičkách Propriofoot Concept a také navrhnout každému pacientovi individuální cvičební jednotku na těchto balančních destičkách. Práce je rozdělená na část teoretickou a praktickou. Teoretická část shrnuje poznatky o anatomii nohy a jejím funkčním dělení, dále o jednotlivých statických deformitách předonoží, senzomotorice a metodě Propriofoot Concept. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu. Jsou zde popsány kazuistiky čtyř pacientů ve věkovém rozmezí 20 až 50 let, kteří se zúčastnili tohoto výzkumu a mají některou ze statických deformit nohy, nejčastěji hallux valgus, metatarzalgie a kladívkové prsty. Výzkum probíhal po dobu čtyř měsíců. Každá kazuistika obsahuje vstupní a výstupní kineziologický rozbor, jejich shrnutí a také popis průběhu a zhodnocení krátkodobého rehabilitačního plánu. Z výzkumné části práce vyplývá, že cvičení na destičkách metodou Propriofoot Concept je vhodné a účinné také v terapii osob, které trpí některou ze statických deformit nohy. Tuto bakalářskou práci lze využít jako edukační materiál v klinické praxi fyzioterapeuta, práce je také vhodná jako inspirace pro laickou veřejnost.
Influencing of static deformities of foot with using the method Propriofoot Concept
Keywords: Hallux valgus; metatarzalgie; deformity ostatních prstů nohy; plochonoží; nožní klenba; Propriofoot Concept; Hallux valgus; metatarsalgia; deformities of other toes; flat foot; foot arch; Propriofoot Concept