Zkušenost s odmítáním vrstevníky v průběhu dětství a dospívání (očima mladých dospělých) - Novotná, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zkušenostmi mladých dospělých s odmítáním vrstevníky v období dětství a dospívání. Teoretická část se zabývá obecnou charakteristikou odmítaných dětí, důvody odmítání, formami odmítání a důsledky odmítání na osobnost. Dále je zde věnována pozornost rozdílům ve vnímání odmítnutí a v neposlední řadě také samotnému zvládání a přizpůsobení odmítaných dětí. Výzkumná část, která je tvořena kvalitativně, pomocí hloubkových rozhovorů, shrnuje zkušenosti mladých dospělých s odmítáním vrstevníky, které zažívali v minulosti a zaměřuje se na to, jak se s touto zkušeností vyrovnávali.
Experience of peer rejection during childhood and adolescence (through the eyes of young adults)
Keywords: odmítání; vrstevníci; prožívání; rejection; peers; experiencing