Textlinguistische Betrachtung von Motivationsschreiben - Řehořová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá tématem textové analýzy motivačního dopisu v německém jazyce a určením jazykových a textových struktur, které jsou charakteristické pro tento druh textu. V teoretické části jsou popsány hlavní pojmy textové lingvistiky a na základě odborné literatury jsou definovány základní roviny textové analýzy. Praktický rozbor zkoumá korpus 30 motivačních dopisů, které byly v rámci stanoveného kritéria pro žádost o místo vypracovány v německém jazyce českými kandidáty. Následně jsou u zkoumaného druhu textu určeny komunikační kontext, téma, funkce a textové jazykové prostředky. Výsledky analýzy jsou poté srovnány se stanovenými hypotézami.
The Text Analysis of Cover Letter
-
Keywords: Druh textu; textová analýza; motivační dopis; kontext žádosti o místo; textová struktura; jazyková kompetence; Text type; Text analysis; Cover letter; Context of job application; Textual structure; Language skills