Jak seznámit děti s tématem smrti? - Brisudová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá tématem Jak seznámit děti s tématem smrti. Sleduje především truchlení, přijímání a ovlivnění dětí v otázce smrti. Pohled sociologie, který se zabývá historickým a současným nahlížením na smrt. Zde je nastíněna problematika smrti a pohřbívání, se kterou úzce souvisí úmrtí blízkého člověka, smutek a vzpomínání pozůstalých. Práce dále ukazuje pohledy dětské literatury na téma smrti. Tato literatura se stává průvodcem dítěte pro pochopení pocitů vnímaných při osobním kontaktu se smrtí. Dále uvádí, jak dítě přijímá a jak je ovlivňováno smrtí během svého života. V neposlední řadě poukazuje na důležitost komunikace a vysvětlení stávající situace dítěti. Hlavní roli zastává rodina či odborná pomoc, která by měla být dítěti poskytnuta. Přínos této práce vidím v tom, že kriticky sumarizovala dostupnou českou literaturu a krátce porovnala se zahraniční.
How to introduce children to the topic of death?
Keywords: smrt; dítě; truchlení; pohřeb; úmrtí blízkého člověka; poradenství pro pozůstalé; zármutek; vzpomínání; smutek; pocity; ztráta blízké osoby; pozůstalý; socializace; Kübler-Rossová; death; child; mourning; funeral; death of a loved one; counseling for survivors; grief; remembrance; sadness; feelings; loss of a loved one; surviving; Kübler-Ross