První recepční vlna Rukopisu Královédvorského a Rukopisu Zelenohorského v letech 1817-1852. - Končelíková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce První recepční vlna Rukopisu Královédvorského a Rukopisu Zelenohorského v letech 1817 ? 1852 mapuje první dobové ohlasy týkající se Rukopisu Královédvorského a Rukopisu Zelenohorského. Materiály jsme čerpali především z časopiseckých zmínek a dobové literatury. V první části práce RKZ blížeji představujeme, podáváme chronologický přehled jejich vydání a interpretujeme je. Samostatnou kapitolu věnujeme ohlasům německých profesorů J. H. Dambecka a J. G. Meinerta na objev RKZ a také překladům RKZ do cizích jazyků. Závěrečná část práce představuje umělecká díla, u jejichž vzniku lze najít ovlivnění Rukopisy.
The first Wawe of Reception of Rukopis Královédvorský and Rukopis Zelenohorský in the peroid 1817-1852.
Keywords: Rukopis Královédvorský; Rukopis Zelenohorský (Libušin soud); recepce; Manuscript of the Queen´s Court; Libusa´s Judgment; reception