Klíčivost vybraných druhů vstavačovitých rostlin na obnovených loukách na území CHKO Bílé Karpaty. - Sucháček, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo zjištění klíčivosti osmi druhů orchidejí (Anacamptis pyramidalis, Gymnadenia conopsea subsp. conopsea, Platanthera bifolia, Neottia ovata, Traunsteinera globosa, Orchis mascula subsp. speciosa, Orchis ustulata subsp. aestivalis, Orchis militaris) na různě starých obnovených loukách v jihozápadní části Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Při vyhodnocování byla zjištěna větší klíčivost u dvou druhů, u A. pyramidalis a G. conopsea oproti ostatním druhům, které klíčily velmi málo (P. bifolia a O. militaris), nebo neklíčily vůbec (N. ovata, T. globosa, O. mascula, O. ustulata). Zároveň bylo zmapováno území v blízkosti obnovených luk z důvodu možné přítomnosti zdroje orchidejových semen.
Germination of selected species of Orchidaceae in the restored meadows in the Protected Area Bílé Karpaty.
Keywords: Orchidaceae; klíčivost orchidejí; Bílé Karpaty; obnovené louky; Orchidaceae; seed germination; White Carpathian; restored meadows