Komparace výsledků Wingate testu při jízdě vsedě a ve stoji u adolescentních cyklistů - Doležal, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce bylo porovnat 3 způsoby jízdy Wingate testu (vsedě, ve stoji a částečně vsedě a ve stoji) u adolescentních závodníků závodících na horském kole v disciplínách cross-country a maraton a následně analyzovat, který způsob jízdy je nejefektivnější a který naopak nejobtížnější u všech zkoumaných probandů. Efekt jízdy byl analyzován v Laboratoři funkční zátěžové diagnostiky na Katedře tělesné výchovy a sportu v Českých Budějovicích a následně porovnán mezi jednotlivými cyklisty. Experiment trval 3 dny, ale probíhal v jednom týdnu (pondělí, středa a pátek). Celkem se ho zúčastnilo 10 probandů. Počet probandů považujeme jako limitní faktor experimentu. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou závodní cyklistiky a Wingate testu. Veškerý postup při práci je zaznamenán v praktické části a naměřené výsledky přehledně vepsány do tabulek.
Comparison of Wingate test results riding sitting and standing on
Keywords: cyklistika; Wingate test; tepová frekvence; výkon; rychlostní schopnost; analýza; průměr; cycling; Wingate test; heart rate frequence; power; speed ability; analysis; diamteter