Vliv technologie kompostování biologicky rozložitelných odpadů na kvalitu kompostu - Dvořák, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá kompostováním a způsoby nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a biologicky rozložitelnými komunálními odpady. Vysvětlení pojmů spojených s kompostováním a zpracováním BRO a BRKO a rozdílem mezi humusem a primární organickou hmotou a jejím složením. Dále kvalitativními a kvantitativními znaky kompostu, surovinovou skladbou zakládky a faktory ovlivňujícími samotný proces tlení. Praktická část diplomové práce popisuje kvalitu kompostu z městské kompostárny Písek, popis kompostárny, a popis prováděného kompostovacího procesu. Hlavní částí a samotným cílem práce je stanovení iontovýměnné kapacity T podle Sandhoffa a navržení optimálního kompostovací technologie v Městské kompostárně Písek.
The effect of composting technology of biodegradable waste on the quality of compost
Keywords: biologicky rozložitelný odpad; biologicky rozložitelný komunální odpad; kompostování; kompost; humus; iontovýměnná kapacita; biodegradable waste; biodegradable municipal waste; composting; compost; humus; ion-exchange capacity