The effect of different management strategies on the dynamics of saproxylic insect habitats - Šebek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce zahrnuje studie zabývající se hmyzem vázaným na mrtvé dřevo a jeho stanoviště. Součástí je literární rešerše a přehled stávajících problémů v ochraně biodiverzity saproxylického hmyzu, studie vlivu aktivních zásahů do ekosystémů nížinných lesů mírného pásma, např. vliv výmladkového hospodaření (pollarding, pařezení), na saproxylická i další lesní společenstva, a nakonec zhodnocení významu solitérních stromů pro biodiverzitu saproxylického hmyzu.
The effect of different management strategies on the dynamics of saproxylic insect habitats
Keywords: ekologie lesa; ochrana biodiverzity; ochranářský management; hmyz; bezobratlí; tradiční hospodaření; zoologie; ekologie obnovy; ohrožené druhy; forest ecology; biodiversity conservation; conservation management; insects; arthropods; traditional management; zoology; restoration ecology; endangered species