Extrémní šířkové přírůsty smrku na gradientu nadmořské výšky na Šumavě a jejím podhůří - Čejková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2012)
Extrémní šířkové přírůsty smrku byly analyzovány pro období 79 let (1922-2000) na gradientu nadmořské výšky (376-1221 m n. m.) v oblasti Šumavy a jejího podhůří. Srovnání extrémních přírůstů tzn. významných let ukázalo specifickou vazbu na jednotlivé výškové zóny. Negativní významné roky byly obvykle vyvolány letním suchem v nízkých nadmořských výškách a chladným a deštivým létem ve vysokých polohách. Tyto dva hlavní limitující faktory se kombinují ve středních polohách. Porozumění výskytu extrémních přírůstů na výškovém a geografickém gradientu lze využít jako jeden z dalších indikátorů v dendrochronologickém datování a určení původu výskytu použitého dřeva v této oblasti.
Extreme radial growth reaction of Norway spruce along an altitudinal gradient in the Šumava Mountains
Keywords: dendrochronologie; Picea abies; významné roky; výškový gradient; dendrochronology; Picea abies; pointer years; altitudinal gradient