Prvky romantismu v povídkách Boženy Němcové - Švestková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této práce je zjistit, zda, do jaké míry a jakým způsobem jsou povídky Boženy Němcové ovlivněny romantickou inspirací. Text je rozdělen na několik kapitol. Na začátku je definován romantismus, vypočteny jeho hlavní motivy a také zmíněno přijímání tohoto směru v českém literárním kontextu 19. století. Další část se zabývá tím, kam v tomto kontextu patří Božena Němcová, čím se ve svých textech zabývala, jakým stylem psala a co ovlivnilo její tvorbu. Poslední oddíl je zaměřen na praktický rozbor povídek a jejich komparaci. Povídky jsou rozebrány jednotlivě a řazeny chronologicky podle data vzniku. Texty, u kterých můžeme vidět romantické prvky, jsou rozebrány detailněji. Naopak povídky, které nejsou romantismem příliš inspirovány, jsou popsány stručněji. V závěru zhodnotím nejčastěji používané motivy, celkový charakter povídek i míru zasažení díla Boženy Němcové romantismem.
The element sof the Romanticism in the Short novels of Božena Němcová
Keywords: romantismus; Božena Němcová; Romanticism; Božena Němcová