Strategické řízení a možnosti jeho uplatnění ve vybrané organizaci - Erhart, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Tématem této práce je strategické řízení a možnosti jeho uplatnění ve vybrané organizaci. Základní metodický aparát byl založen na hodnocení organizace pomocí strategické analýzy. K syntéze a hodnocení strategické pozice podniku byla využita SWOT analýza. Na jejím základě a s přihlédnutím na vhodnost, realizovatelnost a přijatelnost jednotlivých alternativ byly navrženy strategie souvisejících s rozvojem organizace. V konkrétních podmínkách byla analyzována firma Výstaviště České Budějovice, a.s., která se řadí po mnoho let mezi přední organizátory výstav a veletrhů v České republice. Na základě strategické analýzy byl v makrookolí podniku významně hodnocen vliv struktury kraje a rozvoje nových informačních technologií. V mikrookolí organizace je podstatný charakter výstavního trhu s menším počtem konkurentů, vyjednávací síla odběratelů a možnost využití substitutů. Při analýze vnitřního prostředí podniku se jako nejdůležitější jeví vlastnictví výstavního areálu, zavedené know-how a kvalitní zaměstnanci. Nutné je také přihlédnout na exponovanost podniku k ohrožením v podobě měnících se přání zákazníků a rychlého vývoje nových nechnologií. Konkurenceschopnost podniku je vysoká, podnik patří do přední skupiny, řadící se hned za vůdce oboru veletrhy Brno, a.s.Vliv většiny zájmových skupin je významný, ale jejich požadavky jsou poměrně jasné. Na základě předešlých analýz byla pro metodu syntézy využita analýza SWOT, která zařadila podnik do kvadrantu ST. Nejlépe se tak jeví setrvávání v udržování minimálních nákladů, pokračující rozvoj služeb v oblasti reklamních zakázek a nabídky areálu mimo výstav k dalším aktivitám. Mezi novými alternativami byl navržen rozvoj trhu zejména v oblasti ''trojregionu'' a obohacení stávajících výrobků o nové prvky.
STRATEGIC MANAGEMENT AND THE WAYS OF ITS USE IN THE CHOSEN FIRM
Keywords: strategické řízení; strategická analýza; SWOT analýza; strategic management; strategic analysis; SWOT analysis